fredag, oktober 31, 2008

Lite utbildning till Johan Pehrson

Normalt sätt brukar man känna igen folkpartistiska politiker på att de är pålästa.
Men denna gång så har Johan Pehrson (FP's rättspolitiske talesman. ) misslyckats grovt.

I en debatt i TV om fildelning med Joakim Hansson, Johanna Nylander Och Christian Engström
Klämmer han ur sig att upphovsrätten funnits lång tid och att det inte finns anledning att ändra på den för att internet har dykt upp. (Han försöker dessutom få upphovsrätt och äganderätt till att vara liknande saker.)

Eftersom Johan är så dåligt påläst så får väl jag ge mannen en liten lektion i upphovsrättens historia.

Upphovsrätt är inte en enormt gammal företeelse (Om man jämför med äganderätt)
Den dök för första gången upp i lagböcker i England 1710 som reaktion på tryckpressens intåg i världen. (Redan här kan vi se att upphovsrätten är en FÖLJD av tekniken.)

Upphovsrätten i sig är ett monopol som ges till en enskild individ för en begränsad (Om man kan kalla liv+75 år begränsad) tid. Och den har för det mästa varit en avvägning mellan olika intressen.

Under den tid som upphovsrätt har funnits så har ett flertal tekniska förändringar skett som har påverkat upphovsrätten Några exempel är: Grammofonen, Radion, Televisionen, Bandspelare och Videobandspelare. Varje gång som en ny teknik har kommit så har man ändrat i upphovsrätten för att på ett bra sätt hantera avvägningen mellan allmänhetens önskan att nyttja nya verk, och skaparnas behov av att få ersättning för sitt arbete.

Varje gång som ny teknik har dykt upp har även de stora kartellerna agerat för att maximera sina vinster och förhindra allenheten att nyttja nya verk. Detta genom lobyverksamhet och stämningar

Nu då Internet har kommit så är det hög tid att ännu en gång revidera upphovsrätten så att den lämpliga balanssen återställs. Och det ska göras med hänsyn tagen till de senaste årens kraftiga missbruk av upphovsrätten som de fyra stora ( Sony Music Entertainment, EMI, Universal and Warner) har gjort sig skyldiga till.

så Johan där är en kort sammanfattning så att du kan ändra dina åsikter (För du ändrar väl dina åsikter om det visar sig att du har felaktiga fakta ? :) )


Några andra som har bloggat om detta.
Arvid Falk
Christian Engström
Satmaran
Johanna Nylander

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,
Mer bloggar på Intresant.se

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kortfattat och bra beskrivet! Vi kan alla lära av historien. Men politiker och statstjänstemän har helt förlorat allsidigheten - en av deras viktigaste uppgifter som värn för medborgarintresset i stort. Tydligen måste de bytas ut...

Jeffer

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Christoffer Willenfort sa...

Till annonym 2
kommentarer som är direkta kopior på inlägg i andra bloggar och som INTE har med diskunionen att göra undanbedes.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, batong-Johan är en olycka både för sitt parti och för en vettig diskussion om rättssäkerhet.

Anonym sa...

Hej!
Kul med lite debatt! Kika in i mitt lilla krypin så finner du ett inlägg om din kommentar, det blev lite för långt för att skriva här! Men, visst har du rätt - min lilla kommentar var lite naiv. Men som sagt, kika in och läs!

Hälsningar
Lilltroll