onsdag, maj 02, 2007

förvirrande lögnare slår till igen.

vissa mäniskor får bara för mycket uppmerksamhet av media.
Nu har samma gäng av lögnare och domedagsprofeter som jag tidigare berättade sanningen omnu har de fått ny plats i SVD med i princip samma "världen går under"

Deras nya påstående jämfört med DN är:

"Kärnkraftverken sprider dessutom betydande mängder radioaktivitet i havet. Östersjön är nu världens mest radioaktiva hav." Deras källa är här.
Notera att "beviset" de använder är mängden cecium. inte total mängd strålning.
Deras bevis är även från tidigt 90-tal då halterna var som höxt efter chernobylolyckan (en engångshändelse) De halterna har vid detta laget minskat med ca 40% vilket skulle placera östersjön runt vita havet i nivå. (då det gäller cecium.)

SEN plockar killen fram ett annat diagram som visar på de "hemska" utsläppen från reaktorerna (detta diagram visar all atrålning). Det som är missvisande här är skalan. Hans diagram maxar ut på 1*10-7 (eller utryckt i vanliga tal 0.0000001) sivert/år. det sätter utsläppen i storleksordningen under 1 microsivert.
Normal backgrundsstrålning brukar mätas i microsivert/timme (exempel treleborg 0.15 microsivert/timme).
Så kärnkraftverken bidrar med ett par extra timmars strålning /år.
Att ligga på stranden en sommardag och sola är farligare.

Det är dags att dagstidningarna börjar och skaffa sig lite vetenskaplig kompetens så att man kan sålla bort denna typen av rena felaktigheter och lögner

Andra bloggar om: , , ,
intresant ?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det viktigaste är nog att ge ordentlig moteld till tidningarna. Jag brukar försöka skicka in debatt artiklar som svar på de flest idiotierna. Men man hinner aldrig med allt.

är du förestne medlem i miljövänner för kärnkraft?
www.mfk.nu

Christoffer Willenfort sa...

ÄR medlem i MFK sedan länge.

Har funderat på att skriva till svd men hinner inte idag.