lördag, februari 13, 2010

Poliser övervakning och rätssäkerhet

Ännu ett fall av poliser som överskrider sina befogenheter har dykt upp.
Skillnaden är att denna gång så gav de sig på en kille med både kunskap och pengar nog att återskapa de bevisen som polisen tvingade honom att radera.

En kort sammanfattning: civilklädd polis agerar i tunnelbanan på ett sätt som förbipaserande datanörd finner misstänksamt. Datanörd tar tre fotton och börjar spela in film för att dokumentera. Polis trycker upp datanörd mot väggen kommer med diverse uppdiktade hot och tvingar datanörd att radera bilder och film.

Denna historien har man hört många gånger och alltid utan bevis. Men denna gången så var skillnaden att killen i fråga var datanörd, och datanördar vet att raderat betyder inte förlorat. det mesta går att återskapa. Sagt och gjort. bilder och film återskappades och postades på blogg och nu kan alla se hur vissa poliser reagerar på att deras arbete dokumenteras.


Min direkta reflektion på detta är att vi behöver se över hela rättsväsendet. Polisen idag har väldigt stora befogenheter och vet om dessa. Som man märker i filmen så vet de även att missbruka sina befogenheter för att skapa befogenheter deinte har. I detta fallet hotar de med att släpa ner killen till stationen och tvinga fram drogprov inte för att ngn egentlig misstanke om missbruk finns utan som förhandlinsgmedel för att killen skall radera bilderna.

Det är INTE acceptabelt. vi medborgare måste kunna övervaka och dokumentera polisens arbete utan att råga ut för traktaserier, annars så kommer vi få fler Osmo Vallo fall eller fler fall som mack misshandeln och ingen kommer att kunna göra något åt saken.

Vi behöver även se över hur rätsväsendet idag hanterar misstanke om brott där poliser är inblandade. Idag så övervakar polisens sig själva och jag anser inte att det är ett bra system. Vi behöver skapa ett separat utredningsystem som kan ta hand om utredningar om tjänstefel och brott då poliser är inblandade. Och vi behöver tydligare lagar som skyddar allmänheten från den sorts godtycke som man ser i filmen hos Tuggarna.

om inte så kommer polisen att bli en stat i staten och det är en väg vi inte vill vandra

Slutligen så behöver vi uppenbart börja fixa "bustcards"(Exempel) för svenska lagar så att allmänheten får reda på sina rättigheter och inte faller för påtryckningar

slutligen ett tips till alla Det finns mobiltelefonklienter för bambuser till de flesta av dagens telefoner. använder man dem så skickas filmen direkt till annan plats och kan inte förstöras om polisen "råkar" förstöra din telefon vid beslag eller liknande

Andra som skriver om detta. Lars-Erik , marry(MMM), Renee och många fler

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Mer bloggar på Intresant.se

3 kommentarer:

Michael sa...

Rättsäkerhet?

var någonstans?

visar sig snart att dom enda sundaste människorna kvar är dom som alltid hackats på mest.

Ungdomarna

Anonym sa...

Eftersom staten inte klarar av att uppföra sig, så får vi väl ta saken i egna händer. Fram med mobilen, så fort du ser något.Om sen polisens resurser blir ansträngda av att de har fullt upp med att undersöka muntorrhet hos folk med mobiltelefoner, så för de väl ha större anslag, eller sluta jaga fotografer.

/smen

Thomas Tvivlaren sa...

Bra skrivet Christoffer! Gillar "steget längre"-tänket med Bambuser.

En granskning av vem som övervakar övervakarna och hur väl det funkar vore på sin plats av våra grundlagsskyddade gammelmedier. Någon slags internutredning måste ju finnas redan nu?