måndag, mars 14, 2011

Det blinda kärnkraftshatets fula ansikte

Vågorna efter en av Japans största naturkatastroffer i modern tid har
bokstavligt talat inte hunnit lägga sig innan ett antal människor (och
jag använder denna termen löst) bestämt sig för att utnyttja japanernas lidande för egen politisk vinning.

Jag talar om alla kärnkraftshatare som med medias benägna hjälp håller på att skapa skräckpropaganda och målar upp domedagscenarion. De utnyttjar cyniskt det kraftigaste jordskalvet i japan på över 1000 år som orsakat enorm förödelse och följts inom kort tid av tsunamis som på sina ställen var 10 meter höga.
Denna naturkatastrof har lett till skador på kärnkraftverken i närheten, vilket kärnkraftshatarna anser är anledning till att börja propagera mot all kärnkraft i världen och skrika "osäkert", "katastrof" och i princip påstå att jorden går under.

Jag ville inte gå till svars mot detta för jag inte själv vill blanda in politik i en sådan naturkatastrof, men nu anser jag att det har gått för långt.


Så låt oss jämföra detta med RESTEN av samhället och hur det har klarat sig.  bara för att sätta det i perspektiv.


Kärnkraftverken som ligger närmast har fått fått skador i dagsläget ser det ut som om 3 av dem inte kommer kunna repareras. De mänskliga skadorna är hittills
 • 1 person död pga att en bygnadsställning rasade under reparationsarbeten. 
 • 4 personer skadades vid en vätgasexplotionen i Fukushima 1 
 • 6 personer skadades vid vätgasexplotionen i Fukushima 3 
 • runt 20 personer som har blivit utsatta för förhöjda mängder strålning (dock inte i närheten av mängder som är skadliga).
I jämförelse kan nämnas:

 • Hittills 1300 döda och okänt antal som saknas (10 000 bara i Minamisanriku) myndigheterna misstänker att dödsfallen kan bli upp emot 10 000
 • Flera städer rapporteras som "swept away" av tsunamin som på vissa ställen nådde så långt som 10 kilomerter in i landet.
 • En damm har gått sönder och spolat bort över 1800 hem: okänt antal dödsfall
 • En miljon hushåll har förlorat vattentillgång.
 • 5.5miljoner hushåll har förlorat strömmen.
 • Sendai flygplats är dränkt och ur funktion med 2200 personer fast i bygnaderna.
 • Raffinaderiet i Ishihara briner: okänt antal skadade/dödade och okänt vilken miljöpåverkan det har
 • En kemiskteknisk fabrik i Sendai har brunnit upp: okänt antal skadade/dödade och okänt vilken miljöpåverkan det har
 • 300 000 hem evakuerade. okänt antal byggnader förstörda
 • Ett okänt antal små fabriker, bilar,lastbilar mm släpper nu ut ämnen i naturen som kommer att skada miljön i många år framöver.
Problemen i kärnkraftverken är mycket allvarliga, och även om det i nuläget ser ut som om man kan undvika allvarliga effekter på liv och miljö, så är faran långt ifrån över. Ett kraftigt efterskalv kan ställa till det rejält. Men att ta de problem som uppkommit som argument mot kärnkraft är bakvänt. Det är ju precis tvärtom ett mycket gott betyg åt säkerheten på dessa
kraftverk.

OM vi tar oss igenom denna katastrof, alltså den värsta jordbävningen som man har kunnat mäta i Japan, där effekterna på kärnkraftverken endast blir smärre utsläpp, som i sammanhanget inte kommer kunna orsaka någon mätbar mänsklig skada samt Ekonomiska konsekvenser pga sanering och nedläggning av en del av reaktorerna.
Då måste man ju räkna detta som absolut toppbetyg,

Så ni katastrofens politiska asgammar. 
Ge åtmistone Japanerna tid att begrava och sörja de döda. 
Sen kan vi diskutera saker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Intressant.se

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för något vettigt.
Även om läget är allvarligt skall man inte förlora proportionerna.

Anonym sa...

Ganska blåøgd analys tycker jag.

Bolaget som styr dessa har varit utsatta før stark kritik innan gællande sækerheten. Så går det kanske nær vinstintresse ær større æn sækerheten. Och vill detta sig illa blir katastrofen nog mer av Bibliska mått. Nær till och med deras Premiærminister får raserianfall øver deras undermåliga førklaringar och mørkningar.

Men i Svedala ær det givetvis ljusblått.

Mvh
Mikael

Christoffer Willenfort sa...

till anonym 2. Oavsett om bolaget som driver kraftverken har missskött sig så är det inte anledning att börja använda en stor humanitär katastrof som politiskt slagträ.

Dessutom så är det du säger bara mer argument för min tes. för om företaget som driver kraftverken misssköt sig så skulle då icke misssköta kraftverk ha klarat sig bättre.

Anonym sa...

Har inte heller skrivit något politiskt. Men har alltid tyckt att Kærnkraft ær fel. Men dock inte ett blint hat. Tycker bara det ær mærkligt att vissa brancher mer eller mindre lever i en skyddad verkstad. Så om något går åt helvete, ja då får samfundet gå in och tæcka upp det mesta.

Mvh
Mikael

Ps, ær før øvrigt pirat jag med.

Anonym sa...

Jag har alltid undrar vilken katastrof som skulle behövas för att till och med de mest hårdnackade kärnkraftsförespråkarna skulle ge upp. Det verkar tyvärr som inte ens det som hänt i Japan räcker eller måste du/ni vänta in tillräckligt många strålningsskadade människor eller tillräckligt stora, för lång tid, förstörda områden eller kommande cesium-moln. När är det tillräckligt för att ni ska ge upp?

Christoffer Willenfort sa...

till annonym. tack för att du bevisar min tes.

du är ett typexempel på hatande politikgam.

Återkom om några veckor så kan vi prata. tills dess så lämnar jag japan att sörja de drabbade av jordbävningen och flodvågen.

Hannu Komulainen sa...

Jag känner mig inte som "kärnkraftshatare". Det handlar inte om hat eller kärlek. Eller älskar du kärnkraft? Varför älska detta klumpiga och omständliga sätt att koka vatten...

Olika tekniker är verktyg, mer eller mindre lämpliga för att fylla mänskliga behov. Kärnkraftens nackdelar överväger enligt mig. Jag har jobbat med teknik själv, och därför vet jag att kärnkraftsindustrins tal om att t.ex. avfallslagringen är säker är ljug. Det finns helt enkelt ingen absolut säker teknik.