torsdag, april 01, 2010

Dagens filosofiska fråga

Om en kommun eller myndighet behöver en viss mark för tex bygga väg, så finns det två olika sätt.

Expropriation eller förköp vid försäljning.

Nu skall den senaste varianten försvinna till första maj enligt riksdag och Departement,
vilket lämnar endast expropriation.

Nu till den intressanta frågan. Enligt liberal teori så är ju expropriation ett intrång i individens frihet att bruka sin egendom, då kommunen kommer och tar egendomen. Även ett förköp kan betraktas som ett intrång, då kommunen hindrar en person från att fritt sälja och en annan från att förvärva. Men vilken av dessa typer av intrång är "värst" expropriation kan ske när som helst och tar bort ägarens rätt till egendom. förköp däremot flyttar "bara" på vem som "vinner" en budgivning. Men drabbat däremot 2 parter istället för bara en.

Själv är jag benägen att tycka att förköpet gör mindre intrång då den endast sker i en pågående transaktion. säljaren skulle ändå sälja och köparen kunde inte vara säker på att få köpa.

Men det skulle vara intressant att höra andra personers tankar om detta.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Mer bloggar på Intresant.se

2 kommentarer:

(g)noob sa...

Jag håller med om att expropriation är värre. En intressant aspekt är väl också ersättningsnivåerna de olika formerna emellan. Är det så att man genom att slopa förköpsmöjligheten faktiskt minskar kommunernas kostnader för markförvärv jämfört med expropriation.

Christoffer Willenfort sa...

JAg misstänker att det kan minska kostnaderna eftersom expropriation ofta inte gälelr en hel fastighet. vilket har vissa effekter på kostnadsberäkningar.

Men samtidigt så slipper man många "fejkförsäljningar" till priser långt över marknadsvärdet som ofta sker av fastigheter som kan vara intresanta för att äga (tex mark som om 15-20 år skall planläggas) Så det är inte helt enkelt.