tisdag, mars 23, 2010

Piratpartiets's första plats i Region Skåne.

Då jag kom hem idag möttes jag av ett intressant brev. Det var från Länsstyrelsen i Skåne som meddelade att jag nu var ersättare i Landstingsfullmäktige för Skåne läns landsting.

För er som inte vet hur svenska valsystemet fungerar så beror detta på att jag ställde upp för Folkpartiet i valet2006 och stod på plats 10 (Det var innan jag gifte mig och bytte efternamn.) i Mellankretsen i Skåne. folkpartiet fick 4 mandat och 4 ersättare från mellankretsen och då plats 2 (Olle Schmidt) avsade sig sin plats så blev plats 9 (Jenny sundberg) den sista. som valdes till ersättare.

Nu har Monika Ruthagen (nr 5) avsagt sin post vilket lyfter upp Leslie Holmberg (n6) till ordinarie och mig (nu 10) till ny ersättare.

Det som gör detta till en liten röra är att jag gick ur Folkpartiet och med Piratpartiet långt innan jag fick denna posten och jag blev inte vald på personvalsmandat. Så väljarna som valde mig valde en folkpartist. Visserligen en folkpartist som står upp för integriteten och rätssäkerhet men ändå en folkpartist. Så hur skall jag rösta (OM jag mot förmodan ersätter en ordinarie under de sista mötena denna mandatperioden.)

Jag har under kvällen funderat över detta och kommit fram till att behandla läget som om vi förhandlat med FP om en vågmästarplats. DVS i Piratpartifrågor röstar jag efter vårt regionsprogram och i övriga frågor röstar jag som folkpartiet.

Jag skall under veckan ta in synpunkter på detta förfarandet och diskutera det med Ledning och Styrelse. Sen får vi se om det kommer att behövas :)

som kuriosa så kommer här länk till länsstyrelsens dokument

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Mer bloggar på Intresant.se

5 kommentarer:

blippe sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Christoffer Willenfort sa...

Detta är ett problem med det svenska systemet. För vi vet inte om folk har röstat för FP, för mig eller en kombination av båda.

Jag skulle vilja se en tydligare koppling mellan platser och personer så vi slapp detta problemet. men nu har vi det så det är bara att leva med tills vi fixat valsystemet.

Min personliga åsikt är att man inte ändrar åsikt så snabbt att det motiverar att man lämnar posten om man byter parti. Men att man samtidigt måste ta mer hänsyn till sig "gamla" parti som partibytare. så jag skulle inte kalla det våndas. Det klarade jag av 2007-2008 då FP centralt seglade
in i batongviken och ankrade där. Men den våndan tog slut då jag gick ut FP.

Detta beslutet var mer en filosofisk fundering.

hoppas det förklara min tanke lite tydligare.

Isak Gerson sa...

Om folk tycker det är dumt att du byter parti kan du hänvisa till att du gjort det för att följa folkpartiets partiprogram, se http://twitter.com/MariaFerm/status/10987526430

Beelzebjörn sa...

Grattis igen Christian.

Epic win!

Emil Isberg sa...

Grattis!!