söndag, februari 21, 2010

När är du nöjd Ponten ?

I DN idag kan man läsa att APB's "ansvarige jurist" Henrik Pontén. (Har de oansvariga jurister med på APB ? ) inte är nöjd med deras förra varv av beställningslagar (IPRED). Nu vill denna företrädaren av internationella företags oligopol ha lagar
"som gör det möjligt för upphovsrättsorganisationerna att skicka varningar direkt till misstänkta fildelare."

Detta skulle då ske genom en privat eller statlig organisation som skulle få tillgång till IP nummer direkt från ISP'erna. Notera hur snabbt som domstolar och rättssäkerhet försvan ut ur rummet och ersattes med privata system.

Vi vet redan från Danmark och andra länder hur dessa "varningsbrev" kommer se ut, Halvsanningar och hot om stora skadestånd kombinerat till en fin liten utpressningssörja. Vist en del kommer att bestrida kraven men många kommer att bli rädda och betala oavsett skuld.

Men det kommer inte att stoppa fildelningen. Det finns idag över 1.7 miljoner fildelare. De flesta använder bittornet och där fungerar inte APB's sökmetoder på grund av hur systemet är uppbyggt. För att man skall kunna hitta fildelaren där så måste man gå längre. Jonas Birrgerson säger det rakt ut.
"Om nedladdaren har maximal otur kan han fastna i ett filter vid ett enskilt spaningstillfälle med ett verk. - Annars måste spanaren olovligen installera mjukvara i fildelarens dator för att få tillräckligt bra bevismaterial"
Vi vet redan via Sony BMG och Rootkit skandalen att företrädarna för de fyra stora inte drar sig för att trampa på användarnas rättigheter eller bryta mot lagen, så det krävs ingen större uppfinningsrikedom för att tro att spionprogramm i allas datorer skulle ses som ett acceptabel lösning från APB's sida. Det är någonstans här som jag tror att Ponten och hans kumpaner skulle bli nöjda.

Men poängen är inte om Ponten , Sony, Universal, Warner och EMI är nöjda. Poängen är om vi är nöjda, och med vi menar jag i detta fallet Sveriges medborgare.

I ett läge där 1,7 av 9 miljoner människor bryter mot en lag så finns det två möjligheter.
1) Sammhället har kolapsat och vi är på randen av anarki.
eller
2) Lagen i dess nuvarande form har inte stöd i det allmänna rätsmedvetandet.
Jag ser inga scener från Mad Max idag, så jag antar att det är fall två som gäller.

Att i detta läget gå vidare och ta bort grundläggande rättigheter som rättssäkerhet, privatliv integritet för att skydda en liten grupp monopolister och en dålig lag är rena vansinnet.

Nej, lösningen är att reformera lagstiftningen (I detta fallet upphovsrättslagstiftningen) så den är rimlig.

Vi i piratpartiet har detta som en av våra viktigaste Principer, hjälp oss in i riksdagen så ser vi till att stoppa Ponten och hans likar från att förstöra detta landet.

Edit: Anders S skrev en sak som jag vill lyfta fram. vi skall vara tacksamma för Ponten och hans likar för en sak. Med sina absurda krav så håller de igång debatten som riksdagspartierna vill begrava tills efter valet.


Andra som skrivit om detta: Svensk Myndighetskontroll, Leo Erlandsson, Satmaran, Anders S Lindbäck, HAX

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Mer bloggar på Intresant.se

2 kommentarer:

Tor sa...

Länken till Leo fungerar inte (du kan radera denna kommentar när du läst den).

Christoffer Willenfort sa...

fixat