Eftersom polisen inte har offentliggjort listan över domännamn som de svartlistar (och då de i sina avtal med ISP'er kräver sekretess) så mailade jag och begärde ut lite information.
Eftersom RPS är kvar i förra århundradet så fick jag svar i form av en scannad bild av det offentliga dokumentet så det blir mycket bilder i detta inlägget.
här är den relevanta delen av svaret:
så vi kan enkelt konstatera 3 saker
1) En domänägare vet aldrig om han/hon hamnat på spärrlistan. och blir inte informerade om så är fallet.
2) Om en domänägare hamnar på listan så vet han/hon inte VARFÖR man har hamnat på listan.
3) Om man hamnat på listan så måste man själv kontakta polisen för att komma loss från den (och vi kan notera hur hjälpsamma de verkade vara mot TPB)
så vi har cencur beslutad avtjänstemänn, som går igenom utan att de drabbade informeras och utan att domstolar ens finns i närheten av beslutet. Det kan heller inte vad jag ser överklagas utan man måste övertyga samma tjänstemän som tog beslutet om att det var ett felaktigt beslut. Slutligen kan vi konstatera att listan inte har stöd i LAG (det finns ingen lag om införande av spärrlistor för olika saker.) utan är en ren tjänstemannaprodukt.
Detta är INTE värdigt en rätsstat, och enda anledningen till att den kan finnas är att yttrandefriheten är så svag i sverige.
Rnt principielt så borde man kunna överklaga detta med hänvisning till europakonventionen
Där det står "Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser." För denna listan hindrar min förmåga att ta emot uppgifter i ganska hög grad.
Mitt fortsatta arbete i denna frågan blir med inriktning att få loss listan så att vi alla kan se vad den innehåller. Samt att få detta upp till riksdagen så att vi får lite "checks and ballances" på systemet.
Sen som protest så uppmanar jag alla domänägare att kontakta RPS och begära att få reda på om deras domän finns på listan förslagsvis minst en gång i veckan (De kan knappast neka en domänägare den informationen)
Om tillräckligt många gör detta så kommer det kosta mer än det smakar.
Andra intresanta bloggar om: the pirate bay, rikspolisstyrelsen, maktmissbruk, upphovsrätt, internet, spärrlistan
CIA goes after the little guy
7 år sedan
2 kommentarer:
http://pastebin.se/23641
http://rafb.net/p/PoEDu094.html
http://pastebin.com/945240
De kan helt riktigt inte neka den som står för en domän den informationen enligt samma sekretesslag som de hänför sin gömda lista till: jag skrev om det deep|edition » TPB vs Polisen - The Aftermath
Skicka en kommentar