torsdag, mars 08, 2007

Nyamko talar klokt om heders relaterat våld

Nyamko Sabuni Har en debattartikel i Expressen idag där hon tar upp hedersrelaterat våld och vad som görs för att bekämpa detta.

Det är mycket bra läsning och jag rekomenderar alla att ta sig igenom den. Hedersrelaterat våld är ett stort (och växande) problem och vi behöver få mer fokus på detta.

Som vanligt så kommer diverse ursäktare och försöker jämställa Hedersvåldet med "gammal hederlig svensk hustrumisshandel på fredagsfyllan" och därmed få det till att detta inte är viktigt (med undertonen att det är hets mot invandrare)

Detta stämmer inte. Av en stor anledning , hedersrelaterat våld är (oftast) överlagt och organiserat. Det är (oftast) inte svenskt "fyllevåld". därför är det som skilnaden mellan "vanligt småbus" som rånar 7-11 och organiserad brotslighet. Inget av problemen är oviktiga men man måste ha olika angrepspunkter.

Desutom så är hedersrelaterat våld endast det ytersta utrycket för organiserat förtryck. för brotsstatistiken visar inte alla de ungdommar som böjer sig för hoten. Och det är bland annat de ungdommmar som vi måste försöka hjälpa. Att stoppa hedersrelaterat våld är en bra start. Det räcker inte själv, men det är en viktig bit av helheten.

/C

Är detta inlägg intresant ?

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Som framgår av min bloggpost, delar jag inte din uppfattning. Du reagerar på precis på det sätt som jag lyfter fram, nämligen sätter det strukturella hedersvåldet mot det partikulära våldet inom "svenska" relationer.

Problemet är bara att även våld mot kvinnor i "vanliga" förhållanden präglas av en grym systematik genom upprepning och upptrappning. Citat ur BRÅ:s rapport om våld mot kvinnor i nära relationer:

I många fall framgår att kvinnan varit utsatt för misshandel vid upprepade tillfällen. Detta framgår i 53 procent av fallen som anmäldes 1990–1991 och i 48 procent av fallen som anmäldes år 1998. I 3–4 procent framgår att den fysiska misshandeln är en engångsföreteelse. I resterande fall, det vill säga knappt hälften, är det oklart om våldet skett vid upprepade tillfällen eller inte. Det är således troligt att andelen kvinnor som utsatts vid upprepade tillfällen är en underskattning. I cirka fyrtio procent av fallen med upprepat våld har misshandeln pågått så lång tid som ett år eller längre. Det handlar i många fall inte om enskilda fysiska övergrepp, utan om att en stor del av kvinnans tillvaro är präglad av våld, hot och kränkningar från mannens sida. Det är dessutom inte ovanligt att det sker en upptrappning av våldet, se till exempel Eliasson (1997) och Grant m.fl.(1997).

Jag försöker inte förringa betydelsen av insatser mot hedersvåld, där det förekommer. Men jag vill varna för en utveckling där man gör det till ett större problem än annat, mer vanligt förekommande, våld mot kvinnor (och som alltför ofta har dödlig utgång, därför att man inte ingriper i tid).

Det är uppenbart att både "fyllevåld" och "hedersvåld" präglas av strukturella faktorer, och kräver kraftfulla insatser. Men lika lite som alla män som dricker alkohol misshandlar sina fruar, gör alla muslimer det.

Genom att tillåta generaliseringar om "muslimer" medan man betraktar svenskfödda gärningsmän som enskilda rötägg trivialiserar man det senare. Vidare skapar man just en olycklig uppdelning i "vi" och "dem" som varken gynnar integrationen av invandrare eller arbetet för att minska allt våld mot kvinnor.

Anonym sa...

Hedersvåld kan inte jämföras med fyllevåld. När en alla män oh vänner till en familj i Sverige kan peppra en kvinna med bly för att hon varitensam med en man, är inte som fylevåld. Dessa ångrade inte heller, inte ens i domstolen, vad de hade gjort.

Heersvåld är ALDRIG ånger, bara stolthet och rätt i de kretsar där det förekommer.

Sen kan man läsa hur mycket man vill ur rapporter och intala sig att det är lika, men det är det inte alls!

Anonym sa...

Varför påstår du att man utmålar muslimer?

Vad ansåg/enser du om Åke Green? Bättreeller sämre än avrättning av homosexuella? Det finns många kristna som har hedersvåld, men det är ganska vanligt bland muslimer också. Varför ägnar du dig åt att beskylla de som tar upp det problmet för att hata muslimer? Det är så himla omoget att man nästan kan smälla av! Det beror kanske på växthuseffekten?

Anonym sa...

Mina kommentarer var till henrik sjöholm.