onsdag, mars 10, 2010

Copyrights Astroturfing

Atroturfing kommer från namnet på det konstgjorda gräset Astroturf och används för att betäckna fejkade elelr falska gräsrotsrörelser. Kända exempel på Astroturfing är National Smokers Alliance och International African Association. Nu har vi fått ett nytt exempel i sverige, nämligen organisationen Kulturskaparna som fått en helsida på svd för att driva sin propaganda.

Om man inte är försiktig och kollar lite nogrannare så verkar det vara väldigt imponerande. organisationen sägger sig representera 50 000 kulturskapare (Vilket borde vara i majoriteten av alla kulturskapare i Sverige.) Så varför har man inte hört talats om denna organisationen innan ? för man bygger inte upp en organisation på 50 000 pers utan att ngn hör talas om dem. Titta bara på piratpartiet. vi har fått jobba ganska hårt för att komma upp till den storleken och vi har 9 miljoner potentiella medlemmar menads kulturskaparnas målgrupp är mycket snävare.

Förklaringen är enkel. Kulturskaparna har inte 50 000 medlemmar. kulturskaparna har vad jag kan se 25 medlemmar. Nämligen ett antal organisationer som har gått ihop för att bilda opinion. Men man hävdar utan täckning att man pratar för alla ingående organisationers alla medlemmar då man går ut och propagerar.

Låt oss då titta på vilka organisationer som är medlemmar.

ALIS, BUS, Copyswede, FST, KLYS, KRO, OFF, Svenska fotografers förbund, Svenska journalistförbundet, SKAP, Svenska musikerförbundet, SAMI, Svenska regissörsföreningen, Svenska tecknare, STIM, Sveriges arkitekter, Sveriges dramatikerförbund, Sveriges författarförbund, Sveriges konsthantverkare och industriformgivare, Sveriges läromedelsförfattares förbund, Sveriges regissörer, SYMF, TF, fackklubben vid SR, facklubben vid SVT

Av dessa 25 organisationer så är en stor del intresseföreningar för olika särintressen och fackklubbar för specifika bolag. och om man skulle slå ihop deras medlemmar så skulle det inte bli många tusen personer. -Nej den stora mängden "medlemmar" kommer via 4 organisationer.
ALIS, BUS, Copyswede och STIM. De stora insamlingsbolagen som alla musiker,kompositörer osv måste vara med i för att hunna få pressa CD'skivor, få del av radio och TV pengar osv.

Men nu går dessa personer ut och försöker insinuera att alla deras medlemmar stödjer deras åsikter.

Det är lågt, Väldigt lågt.

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Mer bloggar på Intresant.se

Inga kommentarer: