fredag, oktober 23, 2009

Reflektioner Från Piratpartiets Medlemsmöte

Nu är Piratpartiets medlemsmöte i full gång och vi skall försaka fixa alla saker som
misades/inte hans med på årsmötet.

Vi kan börja med de uppenbara konstaterandena.

Forumet är inte ett bra ställe att försöka hålla möten på. Det blir aldeles för ostrukturerat och rörigt. Att stadgarna är en fullständig röra och inte fungerar på ett vettigt sätt gör ju inte saken bättre. Bland annat så har vi en diskussion om man överhuvudtaget får lov att nominera folk till punkterna på medlemsmötet.

Olika förslag har förts fram både på forumet och i blogar om hur vi ska lösa detta, allt ifrån AFK möten till egenutvecklad mötesprgramvara.

Själv så har jag en tanke om en hybridlösning där man kombinerar det bästa av AFK och forummöten.

Kort beskrivning:
Varje kommun eller valkrets väljer ett antal ombud (Hur många bestäms av medlemsantalet och de enskilda kommunerna/valkretsarna bestämmer hur. )
Ombuden reser till partiets AFK årsmöte som sker över minst en helg.
Hela mötet sänds ut via bambuser eller liknande så att alla medlemmar kan se vad som händer.
(Man skall även kunna se gamla klipp om man missar ngt)
Under mötet så håller presidiet ordning på alla yrkanden och publicerar dem tydligt för både delegaterna och medlemmarna.
På detta sättet så kommer man få fördelen med ett AFK mötes större bandbredd och mer flyt i mötet jämfört med forummöten.

Men för att hålla kvar vid direktdemokratin i partiet vill jag inte att ombuden skall hålla i alla rösterna. Ombuden skall ha en röst var precis som en vanlig medlem och alla omröstningar skall ske på nätet så att medlemmarna kan vara med (däremot så skall röstningstiderna vara aningen kortare omkring 15 minuter)

För att hantera problemet med medlemmar som inte kan närvara hela tiden så skall en till innovation användas. en medlem som inte kan närvara skall kunna delegera sin röst till ett ombud (vilket ombud som helst) Delegationen skall kunna återtas när som helst
Detta leder till att ombudens röstkraft fluktuerar med tiden och deras åsikter i olika frågor.
Samt att medlemmarna alltid kan delegera sitt ansvar inför oväntade händelser då de inte kan delta men har möjlighet att snabbt dra tillbaka sin röst för att använda den själv.

Jag tror att detta system skulle kunna ge oss de stora fördelarna med AFK möte men utan nackdelen att makten flyttar ifrån medlemmarna.

Som vanligt så uppskattas synpunkter,kritik och förbättringar

Vidde och Simon skriver om medlemsmötet


Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Mer bloggar på Intresant.se

6 kommentarer:

Anonym sa...

Delegering av röster tycker jag är en intressant förbättring jmf med standard röstningsförfarande.

Hjälper gärna till med programering etc.
Finns något trevlig forum/wiki/irc kanal etc för diskusion om detta som du kan rekomendera ?

Christoffer Willenfort sa...

Endast orggruppen.

http://www.piratpartiet.se/arbetsgrupper#organisation

första steget blir ju att övertyga tillräckligt många personer om att AFK möte är en bra ide så att man kan införa stadgeändringar.

Anonym sa...

Tack för att du tar upp det här!

Jag håller helt klart med att det inte längre fungerar att använda forumet på det här sättet, men jag vet inte riktigt hur man ska lösa det.

Ditt förslag är intressant helt klart. :)

Lena sa...

Jag tycker också att det behöver förbättras men jag har svårt att se att representanter skulle få fler att engagera sig. Då lägger man sin egen röst i någon annans händer vilket jag inte tror på i längden. Dock bra att man lyfter olika förslag för att förbättra situationen!

Mab sa...

Hej:

Snabb fråga: Är det i din modell möjligt att mötet hamnar i en situation där en minoritet som blivit nedröstad i en viktig fråga på mötet kampanjar för att få delegerade röster överflyttade till deras sida så att de kan riva upp beslutet och få igenom sin linje? Och sedan tillbaks igen?

Christoffer Willenfort sa...

MAB hur tänker du då ?
Man skall inte kunna gå "backlänges" i mötet. Om en minoritet förlorade en omröstning (TEX en mottion gick inte genom) så får de samla stöd till sin åsikt till nästa möte och lägga om mottionen (hoppas jag svarade på rätt fråga.)

Omröstningarnas resultat skall dessutom (till skillnad från idag) vara helt hemliga fram tills att de är klara.