tisdag, juni 09, 2009

En piratpartists segerfunderingar

Nu har det hänt.  PP når bryssel och får nästan 2 mandat (om den slutgiltiga räkningen håller kvar oss över 7.51 så får vi det andra men det är dåliga odds för det.)

Men det är inte dags att ligga på soflocket och slöa nu (mer än en 10-20 minuter) för nu börjar kampanjen för valet 2010.
en av sakerna som hjälpte pp var att vi faktiskt fick fart på kampanjen innan gammelpartierna och höll takten hela vägen fram. Verkar som vi ungdommar på strax under 40 har bättre uthållighet :)

Första steget är att börja jobba med listan över riksdagsledarmöter.  I de gamla partierna så är detta arbete en väldigt hemlig process/maktkamp mellan de som är "inne"  och avslutas med mer eller mindre förbestämda val av olika indirekt valda representanter i de olika regionerna. 

Piratpartiet är dock väldigt anorlunda.  Vi har bara kört ett enda riksdagsval innan så vår process är inte spikad ännu.  Det betyder att första uppgift är att bestämma hur vi ska bestämma listorna.  Och i bästa sharing is caring" anda så diskuterar vi saken öppet och är öppna för förslag och tankar utifrån. Matias Bjärnemalm har redan skrivit klokt om hur han vill ha det och hur 2006 fungerade.    JAg håller delvis med om att en hybridlista skulle vara dåligt för lokala organisationers motivation men bara delvis.

Om vi antar att PP får exakt 4% det absoluta minimi som man kan få då får vi 13.96 platser i riksdagen.  Och eftersom det alltid blir lite ogiltiga och blanka så är 14 platser det minsta antal vi kan få i realiteten.

vi har idagens läge 5 distrikt.   med jämn röstfördelning skulle det innebära 2 från varje distrik och 4 "över"   därför vil jag föreslå att vi har hybridlistor där de 4 första namnen är gemensamma för hela landet och resten valda från distrikten.

Med 30 namn på varje lista (fyller framsidan) så ger det 4+5*26 = 109 möjliga ledarmöter  detta är väldigt nära Mabs 110 ledarmöter och gör att vi klarar ett valresultat på 31.5% utan att få "slut" på kanidater (Ja jag är optimist)

I övrigt håller jag som sagt mer MAB i hans funderingar om valberedning.  HAr dock tanken att man skulle ha roterande valberedning där tex syds valberedning preppar stockholms lista. på det sättet så kan aktiva personer hjälpa till i valberedning utan att ha jäv för att de vill stå på listan själva.
Det ger en visserligen en viss öppning för vänskapskorruption mellan distrikten men det är ett mindre problem än om vi utesluter kompetent folk för att de vill stå på listan.


6 kommentarer:

Jojje sa...

Detta var också en bra idé. Men en fördel med att ha en "lokal" valberedning är att denna ofta har bättre koll på kandidaterna än om man tar in en utifrån.

Bara en tanke.

Mab sa...

Problemet med din modell är väl att vi inte vet vilka valkretsar som kommer skicka dessa fyra riksaktiva?

Skulle det i så fall inte vara bättre att dela upp så att var distriktslista har en "riksaktiv" överst? Då skulle det ju vara ännu säkrare att alla de fyra du vill få in kommer in.

Christoffer Willenfort sa...

@MAB måste läsa på exakt hur mandat fördelas för att kunna svara på vilken lösning som blir bäst. ska återkomma i ämnet.

Christoffer Willenfort sa...

hittade reglen "Om en kandidat tar plats i mer än en valkrets tar han/hon mandatet i den valkrets där han/hon

* i första hand har den största andelen personröster i förhållande till partiets röster i valkretsen (om platsen har tillsatts enligt personröstningsreglerna) eller
* i andra hand har det största jämförelsetalet (om platsen tillsatts enligt heltalsmetoden).
"

så du har rätt i att vi inte vet, både i min och din lösning. din lösning ger lite mer förutsägbarhet men större ods att en kanidat högt på listan inte kommer in alls, min lösning tvärt om. så det blir en avvägning. Sen ska vi fundera på hur mycket man kan vinna på "namerecognition" av ricks namn överst på alla valsedlarna.

Leo sa...

Det är väldigt bra att vi börjar fundera över riksdagsvalet redan nu - vi behöver vaska fram många engagerade och kunniga kandidater som kan driva frågorna - och framför allt - få kontakt med medborgarna, inför september 2010.

dr Filip sa...

Låter som en Mycket bra Idé, men enligt min mening bör det följas av att den lokala demokratin förstärks inom rörelsen.