måndag, december 08, 2008

Hjälp med nytt hemmanätverk.

Efter nära ett år i Internets glesbygd (1 Mobilt bredband för hela familjen) så har hemmet äntligen fått en fiber. (Den är visserligen inte kopplad till ngt ännu men det är fråga om dagar nu.)

Problemet är att fibern kommer in i helt fel ända av huset. Och jag vill inte dra enorma mängder kabel. så jag tänkte bygga om nätverket här hemma.

Min tanke för det nya nätverket är att vid fibern sätta en burk som hanterar torrents, Dyndns, Sftp, VPN, nätdiskar och det interna trådlösa nätverket.

Min gamla trådlösa (Netgear wgr 614)tänkte jag sätta direkt på den nya servern och använda som öppen access på en annan kanal än den interna. vill dock strypa den så att den max tar 10-15% av vad jag har i fibern. (Alternativt så kör jag med dubbla wireless kort i servern och säljer av Netgeraen )

så min fråga till alla är. vad är lämpligt som server här. sen ska hantera alla
saker ovan, den ska på ett säkert sätt routa mitt öppna nät så man inte kommer åt det interna nätet, det ska ha kräm nog för att hantera VPN förbindelsen, och kunna hantera min röra av gamla IDE och esata diskar som ligger och skräpar.
eftersom den ska stå i vardagsrummet så får den helst inte väsnas för mycket, och eftersom jag är en lat typ så ska administrationen vara ett minimum. (Betänk att jag primärt är en windows-nisse med begränsade x-nix kunskaper.)

Bra och prisvärda förslag mottages tacksamt.
Läs även andra bloggares åsikter om

Mer bloggar på Intresant.se

Inga kommentarer: