onsdag, juli 23, 2008

Kulturarv och miljövinst

sydsvenskan skriver om gamla bösmöllan som idag levererar ca 200 MWH el varje år med en gammal turbin från 1922

Detta visar på att vi faktiskt kan ha en hel del outnyttjad vattenkraft i landet.

Det finns säkert många gamla kvarnplatser längst våra floder och åar, där de gamla dammarna finns kvar. De skulle nog kunna utrustas med turbiner för relativt rimliga priser utan att skapa större ingrepp i naturen. Om man tittar på kartan (zooma in ordentligt för bättre överblick.) så ser man hur lite inverkan möllans dam har.

Möllans hemsida pratar om att det ursprungligen fans 9 möllor längs kävlingeån. Om man skulle få ut licka mycket kraft ur de andra 8 i medel så skulel det kunna ge yterligare 1600 MWH bara från kävlingeån.

Kruxet är förståss när man får kraften och hur dyr den blir. Men det skulle vara kul och kombinera lite kulturarv med miljövänlighet.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

problemet är att kulturarv inte alltid var så läckert för miljön. Här i Uppsala har man nu byggt en asptrappa så fisken efter 150 år får gå upp i Fyrisån igen. Så skall man ta gamla dammar i drift så krävs det nog en del nya trappor... Vattenfall har varit en föregångare i Emån, men det beror väl på att den ån har världens största öringar .... easy way of getting goodwill....