måndag, februari 12, 2007

Annan tanke om sverigedemokraterna

Det har kastats en del dynga i blogvärlden på senare tid. Ämnet är vilken "falang" som Sverigedemokraterna tillhör, borgare eller vänster.

Dessa 2 inlägg får illustrera synpunkterna från höger och vänster
blogen bent malmkvist

Jag skulle vilja förespråka en allternativ tolking
SD är värdekonservativa. med grunden i ett mytiskt folkhem från 50-talet.
De gorifierar denna tiden och ignorerar alla problem som fans då samtidigt
som alla förändringar som har skett sedan dess skjuts fram som orsak till att
Sverige inte är lika bra längre.

Det är detta som leder till att de pratar som gamla socialdemokrater men röstar som borgare i många ämnen. Deras utopi är typiskt socialdemokratisk (det finns en hel del Sossar som har samma sorts värdekonservatism då det gäller delar av sammhället) men eftersom många av de borgerliga ideerna (minskad byrokrati , sänkt skatt osv) skulle leda närmre deras utopi så röstar de borgerligt i de fallen.

Detta ger ju båda sidor chansen att utmåla SD som tillhörande "de andra" vilket såklart utnytjas till max.

Personligen så skiter jag i om DS har borgerlig, vänster eller annan grund, De är ett parti med otrevliga värderingar som vi ska bekämpa, inte använda som slagträ mot varandra.

Detta inlägg pingat till intresant.se

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Läste du i huvudtaget mitt blogginlägg? Och läste du vidare på de länkar jag tipsade om i mitt blogginlägg, men jag gör det enkelt för dig och citerar ett tidigare blogginlägg från min sida där jag tar som utgångspunkt SD:s program:

Jag finner det djupt problematiskt att så många människor som definierar sig som Socialdemokrater väljer att rösta och sympatisera med Sverigedemokraterna. Främst därför Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, men även därför de är ett högerparti. Själv definierar sig Sverigedemokraterna i sina flygblad, och när de pratar med väljare, som ett folkhemsparti. Men i själva verket är det precis tvärtom. Visst omfamnar de välfärdsstaten likt de andra riksdagspartierna, vem gör inte det? Men om man studerar deras handlingsprogram - vilket jag är övertygad om att de flesta vanliga människor, som tycker sig sympatiserar med Sverigedemokraterna, nog aldrig läst eller orkat sig läsa igenom - så finner man att partiet driver frågor som kan klassas som högerpolitik. Sverigedemokraterna vill t.ex. sänka skatterna för de rika genom att avskaffa förmögenhetskatten och ta bort övre delen av den statliga inkomstskatt som många höginkomsttagare betalar. Man vill också ta bort utdelningsskatten och reavinstskatten vid försäljning av hus och aktier. Skatt på egendom ses av Sverigedemokraterna som ”en kränkning av äganderätten”. [1]

I de kommuner där Sverigedemokraterna har mandat driver man högerpolitik. I undersökningen ”Tema: Ett år efter valet”, som berör tidsperioden 2002 – 2003, konstateras det att Sverigedemokraterna i 26 av 30 kommuner röstat flest gånger som de borgerliga partierna. I undersökningen kan man också läsa att Sverigedemokraterna i Mölndal röstat för Moderaternas förslag om att införa ett program för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. I min egen hemkommun, Helsingborg, röstade man tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna för att konkurrensutsätta äldreomsorgen. [2]

Sverigedemokraterna vill även ”införa ett system med skatteavdrag” för pigjobb likt Finland och ”avskaffa arbetsgivarnas medfinansiering av sjuklön efter den första veckan”. Man vill också ”öka inslaget av privat verksamhet i den offentliga sektorn” och att ”arbetsrättslagarna bör revideras” i och med ”facket fått alltför stort inflytande”. Sverigedemokraterna anser även att LAS ”låser många gånger fast människor i arbeten som de inte trivs med eller passar för” och ”om det blir mindre komplicerat än idag för arbetsgivarna att säga upp personer kommer också fler företag att våga nyanställa och fler människor att bli anställda.” [3]

Sverigedemokraterna kan definieras som ett främlingsfientligt och konservativt högerparti strax höger om mitten. Man vill ha ett starkt försvar [4], man vill inskränka aborträtten [5], motsätter rätten för homosexuella att adoptera barn, inseminera sig och ingå äktenskap [6], man vill likt kristdemokraterna införa vårdnadsbidrag och upphäva ”nuvarande uppdelningen i föräldraförsäkringen” [7], försvaga arbetsrätten och sänka skatterna för rika. Visst, man vill också sänka skatterna för lägre inkomsttagare, men vilket högerpartiet säger inte det och deras EU/EMU-motstånd finns också bland högerväljare och aktiva högermänniskor.

Vad gäller Nationaldemokraterna så är det ingen snack om saken, man pläderar för 15 % skattekvot och talar om att vi måste avskaffa skatteslaveriet. [8] Ordförande, Nils-Eric Hennix, är den tidigare ordförande för det nyliberala partiet "Frihetspartiet.

Edit: Skattekvot ska det stå och icke skattryck. :)

-----------------------------------

[1] Sverigedemokraternas ekonomiska handlingsprogram, antaget vid riksårsmötet den 26 mars 2006
[2] Tidskriften Expo, ”Tema: Ett år efter valet”, 2003
[3] Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska handlingsprogram, antaget vid riksårsmötet den 26 mars 2006
[4] Sverigedemokraternas försvars- och säkerhetspolitiska handlingsprogram, Antaget vid riksårsmötet den 8 maj 2005.
[5] Sverigedemokraternas familjepolitiska handlingsprogram, Antaget vid extra Riksårsmötet den 27 november 2004.
[6] Sverigedemokraternas familjepolitiska handlingsprogram, Antaget vid extra Riksårsmötet den 27 november 2004.
[7] Sverigedemokraternas familjepolitiska handlingsprogram, Antaget vid extra Riksårsmötet den 27 november 2004.
[8] Nationaldemokraternas principförklaring, antaget 2001-08-11 och reviderat 2001-12-08, 2002-06-08, 2003-06-07 och 2005-12-12.

Patrik sa...

Vilka fler partier, i ett större perspektiv, ser ni som främlingsfientliga? Svara ja/nej (eller utveckla era svar mer om ni vill) på detta ang. följande partier:
Sveriges pensionärers intresseparti (SPI)
Dansk Folkeparti
Danska Venstre
Danska Socialdemokraterna
Finska Centern
Norska Arbeiderpartiet
Norska Höyre
Norska Fremskrittspartiet

Christoffer Willenfort sa...

patrik.
tyra saker

1)Jag har INTE kallat SD för "främlingsfientliga" Jag har påpekat att jag anser dem ha otrevliga åsikter som bör bekämpas. det är inte samma sak.

2) JAg är en person. och det jag skriver här gäller MIG och endast MIG.

3) JAg är inte insatt i varken oficiella eller inoficiella åsikter hos ngt av de partierna du listar för att uttala mig.

4) Dessa partier är irrelevanta för den nuvarande debatten. vi pratar om SD och hur de används som slagträ i debatten inte om en massa utlänska partier (JA SPI är inte utländskt )

/C