onsdag, november 25, 2009

And so it begins

citatet är tagetfrån introt till en av mina favorit sf-serier Babylon 5 och är direkt applicerbart på
dagens händelser. För Telia har som första ISP tydligt gått ifrån tanken om nätneutralitet och get spotify särställning i sitt nät.

Detta är ett allvarligt problem därför att spotify nu har garanterat att inga andra aktörer kan konkurrera med dem i Telias nät (och Telias nät är det största i Sverige) Eftersom man alltid kommer att komma åt Spotify även om man kört över sin "pott" medan konkurrenterna så blir strypta till hastigheter som man knappt kan läsa mail med.

I förlängningen kommer denna typen av beteende leda till internets undergång eftersom varje ISP kommer att suga ut maximalt med pengar av tjänsteleverantörerna och erbjuda billiga"internet" uppkopplingar som bara går till vissa ställen så att allmänheten måste köpa massvis av olika uppkopplingar för att ha ngn sorts täckning.

Därför anser jag och piratpartiet att det är väldigt viktigt att vi snabbt får fram regler om nätneutralitet och stoppar denna typen av dumheter innan de sprids.Se även Anders tankar om saken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Mer bloggar på Intresant.se

2 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Nu verkar dock Telia dragit tillbaka denna fadäs:

Spotify får ingen gräddfil

Men det visar hur viktig nätaktivismen faktiskt är i praktiken! Underbart när något går rätt till! Den här affären har också sidoeffekten att det hittills tämligen abstrakta begreppet "nätneutralitet" fått en konkret innebörd, och ett exempel man kan referera till i sin kommunikation med andra. :)

Christoffer Willenfort sa...

Sant att de backar. Problemet är att de kunde göra det överhuvudtaget.

Det skall inte behövas massiv opinion för att ett bolag skall låta bli denna typen av idioti. Det skall inte vara tillåtet.

Bra poäng om att det är pedagogiskt bra att vi fått detta fallet.