onsdag, juli 30, 2008

Sekretess skall inte användas för at skydda brotslinga handlingar

Jag roade mig med att läsa lite lagtexter i går kväll
(Ja ni kan oroa er för vad jag finner roande :))
Det hela hadde och höra med yttrandefrihet och sekretess.

Sverige har (som de flesta vet vid detta laget) väldigt mycke gummiparagrafer runt ytrandefriheten. Men desto mindre gummi runt sekretesslagstiftningen.

Det finns allså många saker som kan inskränka medborgarnas rätt att fritt säga vad de vill, men få saker som ger medborgarna rätt att ta del av hemligstämplad information.

Den senaste röran med FRA visar upp en klar brist i dessa lagar. Nämligen att en myndighet kan använda sekretess för att dölja missbruk. genom att sekretess stämpla ett dokument så kan man ta sig förbi tryckfrihetsförordningens meddelarskydd.
(som wikipedia skriver "För brotten högförräderi, spioneri, grovt spioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi, landssvek eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott; gäller inte meddelarskyddet.")

Vi ska inte glömma att spioneri var just det som Guilou med flera dömdes för i IB affären.

som jag ser det så är det inte spioneri att avslöja att en myndighet har begått brott, oavsett om det "skadar" sverige eller våra relationer till andra länder. så därför bör vi i grundlagarna (För att riksdagen inte ska kunna skriva in en massa undantag) införa ett absolyt skydd för de personer som avslöjar myndigheters brott, oavsett hur sekretessbelagda de är.


Mer bloggar på Intresant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Lupus sa...

Jag håller med och tycker för övrigt också att delar av grundlagen bör skrivas om och göras mycket mer konkreta samt skyddas med rejäla straff.