måndag, augusti 06, 2007

Det är dags för en konsumentlicens lag

EFfter att ha bygt om min älsklings dator under helgen och därefter försökt instalera om winXP
så har ämnet mjukvarulicenser hamnat högt upp på hatlistan.

En gång i tiden så köpte man sina program och ägde dem.
numera så käns det som det enda man äger är rätten att böja sig fram och säga "can i have another one please"
Det är ganska otroligt vilka saker man står ut med som normal användare av datorprogram eller musik. Det visar ju tydligt att marknaden är skev och att staten i enlighet med liberal teori bör ingripa och jämna ut spelplanen .

Lite mer funderande och jag började formulera en serie rättigheter som vi slutanvändare borde ha Det är på inget sätt slutgiltigt och många av tankarna behöver slipas på.

Mjukvarulicencer:
1) En privatperson ska ha rätt att använda en mjukvara på alla datorer i dennes hushåll.

2) En privatperson har alltid rätt att överlåta en mjukvarulicens till annan privatperson utan att
ändra licencen.

3) En mjukvarulicens som är införskaffad i annat land lyder under dessa regler om tillverkaren saluför samma (eller liknande) mjukvara i sverige (så inga trix med cooltprogram_sv, cooltprogram_dk med minimala skillnader för att förhindra sidoinport.)

4) om en privatperson har förlorat media till licensen MÅSTE tillverkaren förse privatpersone med ny media till självkostnadspris (utan "administrativa avgifter") innom 5 år från försäljningsdatum.

5) En mjukvarulicens som säljs till privatperson får inte begränsas geografiskt. (dvs inga "får endast användas i sverige" avtal)

6) En tillverkare får INTE friskriva sig för rimliga följdfel som orsakas av defekt programvara.
(jup denna blir väldigt svår att mejsla ut praxis för, men tex ett defragprogram som sabbar din hårdisk ska inte få friskriva sig för det.)

7) säljare av mjukvara får inte med kontraktsmässiga,tekniska eller andra medel förhindra användaren att utnyttja sina rättigheter.


Musik,film mm.
1) privatperson som inköpt upphovsrättsligt matreal har rätt att använda det på ALLA system personen äger som normalt sätt klarar av att använda denna typ av matreal.
För att utnyttja denna rätt har privatpersonen rätt att ändra format på matrealet.

2) Upphovsrättsligt matreal som säljs till privatperson får inte begränsas geografiskt. (dvs inga "får endast användas i sverige" avtal)

3) En privatperson har alltid rätt att överlåta Upphovsrättsligt matreal. (first sale doctrine.)

4) Upphovsrättsligt matreal som säljes i mängd (dvs inte konstverk men musik mm) får inte licensieras utan särskilda skäl utan skall alltid anses ha sålts.

5) Parralellimport av upphovsrättsligt matreal skall vara lagligt om inte särskilda skäl föreligger

6) säljare av upphovsrättsligt matreal får inte med kontraktsmässiga,tekniska eller andra medel förhindra användaren att utnyttja sina rättigheter.


Tankar och kommentarer mottages tacksamt.

Edit 1: Det bör även finnas en ångervecka eller två för program mm så att man faktiskt kan returnera saker som inte håller vad de lovar/är för krångliga att använda/eller är alldeles för dåliga allmänt.


Andra intresanta bloggar om:, , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte bara skita i alla "licenser" och använda litet sunt förnuft istället? Om man köper ett program, en film eller en låt köper man den upplagan och är med den fri att göra vad man vill, inklusive kopiera och använda på flera datorer i hemmet. Eftersom tillverkaren fortfarande äger copyright får man inte distribuera kopiorna vidare utanför hemmet men eftersom man äger upplagan är det fritt att sälja den vidare tillsammans med de kopior man gjort (har ingen praktisk lösning för det än). Då begränsningar vad gäller import och användandet i olika länder enbart är till för att försäljarna ska kunna kräma ut så mkt pengar som möjligt i respektive region bör dessa regler avskaffas.

Jag håller dock inte med om att tillverkaren ska hållas ansvarig för skador på datorn då det är praktiskt taget omöjligt att bevisa att det var tillverkarens fel och lika omöjligt för tillverkaren att garantera att inga fel kommer att uppstå. Isf får tillverkaren välja om de vill ha en garanti och konsumenterna väljer produkt därefter (är inte det ett typexempel på marknadsekonomi?).

Själv kommer jag antagligen bli tvungen att tanka en ny version av xp eftersom jag anser att jag redan har betalat för den men inte kan installera om den när jag byter dator. Vista bör man iaf inte skaffa under det närmaste året eller två.

Christoffer Willenfort sa...

Problemet är att du kan inte hitta 2 personer som är överens om vad sunt förnuft är. Det är därför som vi behöver lagar.

Och då vi har och göra med rena papperskonstruktioner (som all imaterealrätt är) så måste vi vara nogranna.

då det gäller ansvar så vill jag se ett kraftigare tillverkaransvar. IDag så är det i princip omöjligt (för privatpersoner)att kräva ansvar för en dålig produkt. (det är till och med omöjligt att lämna tilbacka den om man börjat använda den, bra ska addera det till listan.)
Detta leder till att tilverkana inte bryr sig om kvalitet utan skeppar vad för skit som helst bara man är "först"

Anonym sa...

Låter vettigt.

Företagen lär väll någongång(förhoppningsvis) själva inse att en förändring krävs. Ju hårdare de försöker screwa konsumenterna ju fler kommer bara ladda ner skiten gratis.

jacobsteel sa...

Ganska hårda regler jämfört dom som ofta gäller nu... hehehe...


"sunt förnuft" är en så yvig term att jag sällan använder den inomhus av rädsla för att välta möblerna...