tisdag, november 17, 2009

Piratpartiet Matte och komunala val.

Sagor från livbåten skriver ett väldigt intressant inlägg om Mattematik verkstäder och lite tankar kring dessa.

Hans tes är att detta är en anledning till att piratpartiet skall ställa upp i kommunalvalen.
Jag kan inte hålla med helt ut, detta är en av anledningarna till att piratpartiet kan ställa upp men det är bara en anledning och inte den viktigaste.

Den viktigaste anledningen till att piratpartiet skall ställa upp i kommunalvalen är att kommunerna är ett av de viktigaste ställena där vi behöver stoppa övervakningssamhället. Det är kommunerna som håller på att invadera oss med kameror överallt (oftast utan ens rudimentära kontroller för att förhindra spridningen av bilderna.) och det är kommunerna som samlar på sig mer och mer information om medborgarna.

Därför skall Piratpartiet ställa upp i kommunerna. För att säga STOPP.... Nu är det nog, ingen mer övervakning.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Mer bloggar på Intresant.se

5 kommentarer:

Jimmy sa...

Det är väldigt lätt att bara klicka på nej-knappen när man sitter i kommunen, men förutom att stoppa övervakningssamhället borde man sikta på att bygga kunskapssamhället. Jag ser detta förslag som ett konkret och utmärkt sådant.

Christoffer Willenfort sa...

vist är hans förslag bra. men jag anser att det inte är vårt huvudsakliga syfte.

Widham sa...

Kameraövervakning är inte i grunden en kommunal fråga. Det är länsstyrelserna som ger tillstånd (kommunerna är bara remissinstans) vilket innebär att det i grunden är en statlig fråga.

Jag har varit mycket tveksam till att piratpartiet går till val i kommuner där det inte finns tydliga lokala frågor kring våra tre fokusområden: fri kunskap, delad kultur, skyddat privatliv. Min tveksamhet beror på att dessa frågor i hög grad besluytas om på nationell nivå. Det är lagarna vi behöver påverka, inte de dagliga lokala politiska besluten.

Att jag skrev mitt inlägg beror på att föreläsningen jag lyssnade på i fredags fick mig att inse att våran ideologi och våra kunskaper behövs i de lokala beslutsfattandet om skolan.

Detta kan göra att jag svänger i min inställning till behovet av en kommunal piratpolitik.

Christoffer Willenfort sa...

Kameraövervakning initieras oftast av Kommunen (Kameror på skolor är vanligast). jag vet 5 fall bara i lund där det beslutades om kameraövervakning. Det är de besluten vi kan stoppa. Att sen länsstyrelsen ger tillstånd är inte så relevant i dagens läge.

Sen kan jag delvis hålla med om dina andra punkter. Men efter mina erfarenheter från nämnder så vill jag påstå att mycket av vår agenda kan appliceras direkt nere på kommunnivå även utan några ändrade lagar.

Anonym sa...

Fråga:

Ska vi säga nej till all kameraövervakning?

Det är inte så att jag tycker om att ha "någon" som ser allt jag gör men övervakning på rätt ställe kan förebygga eller reducera en hel del problem och detta är ett mycket starkt argument för att sätta upp kameror på vissa ställen. Det som behövs är att personer som beslutar om var kamerorna ska användas har en starkare förankring i de verkliga problemen. Som exempel har de sakt JA till att parkeringsvakter ska få videoövervaka sitt arbete men sakt NEJ till att brandmännen ska få göra samma sak. Ett sådant beslut måste ju direkt ifrågasättas, eller hur?

mvh
Bill