måndag, september 08, 2008

Hyresgästföreningen ropar varg.

Hyresgästsföreningens ordförande går idag ut med ett ganska konstigt uttalande.

I DN skriker hon ut skrämmselsiffror om att 50 000 hushåll TVINGAS flytta (Unigefär som om man skulle komma med kronofogde och militär och slänga ut dem på gatan.) hon följer upp med "På varje ort med bostadsbrist kan hyresvärdarna kräva höjda hyror med stöd av efterfrågepåslaget. Vart ska alla människor som tvingas flytta ta vägen? "

Om inte hyresvärdarna hade tänkt riva bostäder så kommer inte antalet bostäder att minska. det kommer att bli en omflyttning men det kommer inte att bli svårare att få tag på bostad. Snarare så kommer det att bli lättare att få billig bostad då efterfrågan utanför centrum minskar (eftersom efterfrågan i centrum kommer att öka.)

Sverige har idag en bostadsmarknad med många extremt konstiga Planekonomiska inslag, dessa har skapat en konstgjord marknad som har varit extremt känslig för politiska beslut, och inte har lyckats uppnå det som politikerna påstod att de skulle fixa.

Resultatet av detta är en bostadsmarknad där det inte lönar sig att bygga hyresrätter, där hyrorna inte beror på kostnader att sköta ett hus eller hur attraktivt huset är, utan på hur mycket andra hus kostar att sköta. Där det finns fyra sätt att få bostad i attraktiva områden. Kontakter, köpa bostadsrätt, svarta pengar(Har själv blivit erbjuden 15.000 för förstahandskontraktet till en trea i lund) och stå i kö i 15+ år. Och slutligen där du själv inte fick förhandla om hyran utan en statligt utsedd organisation förhandlade (Och fick betalt av husägarna för detta) Denna organisation har dessutom under de senare åren använt stora mängder av sina pengar till reklamkampanjer för att stödja socialdemokraterna.

Nu håller regeringen att bit för bit montera ner detta planekonomiska vrak och en av sakerna som tas bort är "bruksvärdes systemet" då bruksvärdesystemet försvinner så kommer även hyresgästsföreningens förhandlingsmonopol vara förlegat.

så de har 3 alternativ.
Förvandla sig till en relevant förening som verkligen hjälper sina medlemmar (Och kan attrahera fler än 535 000 medlemmar)
göra inget, gå under och ersättas av en relevantare organisation.
eller Skrika varg och försöka stoppa reformerna och bevara sin förlegade afärside

Hyresgästföreningen valde uppenbart dett sista alternativet. därmed så har jag inget medlidande kvar för dem. De har valt att försöka behålla ett monopol som inte gynnar de personer som de påstår sig företräda, och deras död kommer att leda till bättre organisationer som gör ett bättre jobb.
Kreativ förstörelse är inte begränsad till företag, den gäller o högsta grad organisationer, hur mycket de än stretar emot.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Mer bloggar på Intresant.se

Inga kommentarer: