måndag, juli 28, 2008

Rekomenderad läsning för alla som funderar över ersättning av fosila bränslen.

Sustainable Energy - Without the Hot Air

Detta är en av de mer intressanta böckerna jag har läst de senaste månaderna (Och då är bland annat Gödel Escher Bach i den listan)

Boken är skriven av D. J. C. MacKay. som är professor i fysik i camridge.
bokens premiss är att få ner alla extremt stora siffror då det gälelr energiproduktion till begriplig nivå, och sen undersäka vad olika energiallternativ har att erbjuda.

Författaren gör det enkelt för sig själv (Och för oss läsare) genom att i princip ignorera vad saker kostar och istället koncentera sig på de rent fysiska möjligheterna.

Han får siffrorna och bli begripliga genom att dra ner dem till Kwh/person & dag och genom att avrunda ganska kraftigt (Exempelvis så beräknar han ca 30KWh/persondag för biltransporter)

Vartannat kapitel tar upp en utgift och varannat tar upp ett möjligt sätt att generera energi och dess begränsningar. Han visar upp detta som två staplar som sakta växer fram vid sidan av texten. det gör att läsaren får en tydlig grafisk representation av storheterna.


I slutet av boken så ger han sen exempel på olika (kraftigt förenklade) lösningar för ett hålbart system för energiproduktion.


Detta är obligatorisk läsning för alla som har funderingar om hur vi ska kunna ersätta fosila bränslen. visserligen så har Sverige och storbrittanien olika grundförutsättningar (Vi har tex mycket mer vattenkraft) men det mesta han skriver går enkelt att applicera med lite enkla sifferutbyten.Mer bloggar på Intresant.se
Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: