fredag, mars 30, 2007

Lunds Opo(S)itionsråd klagar.

I sydsvenskan idag kan man läsa Ander(s) Almgren's klagosång över den hemska oppositionen.
Jag tänkte ta upp lite olika delar av artickeln men först påpeka den viktiga poängen här.

Anders kommer inte med En enda egen ide. hela altet är bara klagande på det som vi innom borgerligheten gör. så jag frågar mig är detta den nya taktiken från S ? att bara klaga men inte presentera ngt eget ? Isåfall kommer det och bli väldigt tråkiga fyra år vi har och se fram emot.

Nu över till lite sakfrågor.

anders skriver: "
Vad som helt har kommit bort i debatten är demokratiproblemet. Äldreomsorg i kommunal regi innebär att vi kan gå in och rätta till saker mitt under ett budgetår. Har man lagt ut det på entreprenad är man låst under hela avtalstiden. Och har sämre insyn. "

Här håller jag inte med alls. Det är bara en fråga om att göra rätt i upphandlingen. Man kan utan problem se till att komunen har insyn och kan dra i bromsen om ngt går fel.

"
Vi accepterar att lägga ut tekniska ärenden på entreprenad för att spara pengar och satsa dem på annat."

Detta är nästan ett skämt. De pengar man kan spara på tekniska nämden motsvarar inte ens felräkningspengar innom vård och omsorg eller skola. om man tittar i redovisningen så har tekniska nämden 5% av komunens budget. så även om vi skulle skära ner med 10% så skulle det endast spara 0.5% av budgeten. Sanningen är att det bara finns 2 ställen man kan spara där det verkligen syns. Vård och Omsorg som har 36% och skola som har 51% (värt att notera är att löner är 61% av komunens utgifter.

"
Almgren tycker att Lunds kommun borde ta emot 150 flyktingar varje år.
– Det är 25 fler än borgarna vill ta emot. Det kan tyckas vara lite men det handlar ändå om 25 individer. Lund borde höja sina ambitioner.
"

Vad här almgren inte berättar är att komunen har i förhandlingar med staten sagt att vi ska ta emot 75 flyktingar om året. och att komunfulmäktige har HÖJT detta till 125 flyktingar i år.


"
Jag tror att uppgiften att organisera om skolan är övermäktig den nya majoriteten. Konsekvenserna kommer troligtvis bli att skolorna får mindre pengar att röra sig med och får administrativa uppgifter att sköta som man inte hade tidigare. Skolorna kommer isoleras från varandra. "

Här kommer vi till det riktigt intresanta. skolan. Lund spenderar enorma mängder pengar på skola idag Men pengarna går inte till undervisning. Lunds skolor har under den senaste majoriteten skapat ett stort byrokratiskt ovanverk med allt fler administratörer och allt färre lärare. folkpartiet (och de ndra borgerliga partierna) vill ändra på detta genom att flytta makten över pengarna ner till rektorsområdena så att lärarna själva kan använda pengarna väl.
Detta tar desutom bort de godtycke som annars skapas och som har lett till stora resursskilnader innom lunds komuns skolor.

"
Att de borgerliga inte planerar att sänka skatten nästa år tycker han är bra.
– Nu när de landat på taburetten inser de vilka behov som finns inom verksamheten. De hade nog inte riktigt insikt i ekonomin när de gjorde sina vidlyftiga vallöften.
"

Jag vet inte riktigt vad man bör svara på detta. sista jag kollade så var vårt vallöfte att vi skulle återställa skatten under mandatperioden. Den perioden är inte slut vad jag vet.


Andra bloggar om: , Och intresant pingen

Inga kommentarer: